Jesień z warsztatami ciastkarsko-kulinarnymi

Wrzesień w pełni. W tym miesiącu "na warsztat" bierzemy naukę podstawowych czynności w kuchni: posługiwanie się nożem, obieraczką do owoców czy drobnym sprzętem kuchennym.

Uczestnicy będą się uczyć kuchennego BHP. Każdy powinien czuć się bezpiecznie.

Na każdych zajęciach poznajemy sprytne tricki, które pozwalają na oszczędność czasu i pieniędzy. Zwracamy uwagę na poszanowanie środowiska, zwłaszcza czystej wody. Nowo zdobyte umiejętności będziemy szlifować i wykorzystać w również w późniejszym czasie.

Aby nie było nudno, do ćwiczeń wykorzystaliśmy jabłka, z których samodzielnie przygotowaliśmy wyborną szarlotkę.

Pamiętamy o naszych drogich wolontariuszach - przed każdymi zajęciami częstujemy ich napojami przygotowanymi własnoręcznie przez kursantów

Październik to świetny czas na wypieki. Tym razem uczestnicy warsztatów pod okiem Agaty upiekli chleb. Niezwykły chleb, bo nadziewany!

Nie zabrakło również ćwiczeń w posługiwaniu się nożem, mikserem czy drobnym sprzętem kuchennym. Nauczyliśmy się ekonomicznego zmywania (z poszanowaniem wody, czasu i własnych sił), dowiedzieliśmy się jak sprawnie umyć blaty i stoły by nie pozostawiać smug oraz jak zamiatać i myć podłogę.

Pamiętaliśmy o Dniu Nauczyciela, z tej okazji przygotowaliśmy piękne piernikowe serca ozdobione cukrowymi kwiatami.

Zadanie zostało sfinansowane w ramach zadania "Rozwój długofalowej działalności misyjnej Parafii M.B. Fatimskiej na rzecz dzieci i młodzieży" dofinansowanego ze środków Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018 - 2030.